Våra drömmar – och hur kan vi tolka dem?

 

 

Om vi kunde tolka våra egna drömmar skulle vi kunna öka vår kreativitet och skapa oss ett rikare liv. Vi kan visst gå till någon drömterapeut eller medium som hjälper oss, men det lyckligaste vore att klara saken själv, men det är få förunnat.

 

Det finns olika skolor för hur man tolkar drömmar. Det har funnits drömböcker sedan århundraden tillbaka med sådana bisarra förklaringar, som att om du drömmar om ”Tänder, att förlora = dödsfall i familjen”.

 

I början av 1900- talet kom Freud med sin epokgörande tolkning av drömmar. Han hävdade att vi har ett omedvetet undermedvetet, som dyker upp i våra drömmar och drömtolkningar är något viktigt. Att sedan Freud ansåg att det mesta i livet handlade om sexuella drifter gjorde inte saken bättre. Vi drömmer det som vi inte vågar leva ut. I Freuds drömtolkning är t ex ett gevär eller en kniv en penis och en resväska hänvisar till livmodern eller vaginan.

 

Freuds lärjunge Jung tolkade drömmar med religiösa symboler – patriarken, madonnan, talande djur och överjordiska strålglans.

 

Om vi tar den andliga tolkningen av drömmar kan vi se dom som ett meddelande till drömmaren. Det kan vara ett gott råd, bannor, vara på en ny väg, tröst, healing eller bara en hälsning. Om man inte från den andliga världen fått oss att lyssna på något annat sätt är drömmar ett bra sätt att meddela sig. Där måste vi lyssna. Vi får rådet att skriva ner våra drömmar omedelbart när vi vaknar och sedan gå tillbaka i drömmarna för att se ett mönster eller ett meddelande som återkommer. Det kan också handla om s k sanndrömmar där en händelser förutsägs, som senare slår in. Till mångas förskräckelse.

 

Dom intressantaste drömmarna kan vara ”inkarnationsresor” och ”astralresor”. På astralresorna går vi över till den andliga världen för att bli undervisade eller träffa våra guider. Silversnöret håller oss på plats och ser till att vi vaknar i vår säng.

 

”Inkarnationsresorna” är mera komplicerade då vi förflyttas tillbaka till tidigare liv och miljöer där vi en gång levat. Vi känner så väl igen oss egentligen, men på något sätt känns det ändå overkligt och främmande.

 

Det finns ett antal drömlexikon, som du kan ta hjälp av och roa dig med när du försöker tolka dina drömmar. Dom är oftast uppbyggda så att du slår upp ett nyckelord, som uppfattat i din dröm.

 

Här kommer några exempel:

 

Iglo                - en kall kärlekslös hemmiljö

Godis             - belöning

Glasögon        - förmågan att se och förstå

Moln              - ”ljusa”= religiösa känslor, ”mörka”= depression

Mosaik          - vårt livsmönster och upplevelser

INDEX